itseohjautuvuus vai “yhdessäohjautuvuus”?
Samalla tavalla kuin henkilökohtainen mestaruus on perustavaa laatua oleva taito yksilötasolla, itseohjautuvuus on sitä tiimin ja yhteisön tasolla. Usein puhunkin ennemmin “yhdessäohjautuvuudesta” tai yhteisöohjautuvuudesta. Tiimin tai yhteisön itseohjautuvuus on luonnollisin tapa organisoida toimintaa, mutta samalla se on myös yksi haastavimmista tavoista. Alamme niin helposti kontrolloimaan toisiamme ja kasaamaan valtaa harvojen käsiin. Kuvittelemme että se on ainoa tapa olla tehokas.
Mutta todellinen tehokkuus ja voima muutokseen syntyy siitä, että valta jaetaan jokaisen yhteisön tai organisaation jäsenen kesken.
Yhä nopeammin muuttuvassa ympäristössä ainoa tapa sopeutua ympäristön muutoksiin tehokkaasti on käyttää jokaisen jäsenen silmiä ja korvia “sensorina”, joka tarkkailee ympäristön muutoksia – uhkia ja mahdollisuuksia. Ja kun jokaisella jäsenellä on oikeus ja velvollisuus, valta ja vastuu toimia yhteiseksi hyväksi, se tekee jatkuvasta kehittymisestä luonnollisen osan jokapäiväistä arkea.
Tarvitseeko jokaisen yrityksen olla itseohjautuva?
Ensin on tärkeää määritellä, mitä itse- tai yhteisöohjautuvuudella tarkoitetaan missäkin kontekstissa. Ei ole olemassa yhtä tapaa olla itseohjautuva, sillä se on aina tilannesidonnaista. Karoliina Jarenko on asettanut tiettyjä itseohjautuvuuden virstanpylväitä ja tunnusmerkkejä janalle:
Tämä jo avartaa näkymiä ja auttaa näkemään, että itseohjautuvuus sopii kaikille, kunhan sen asettaa oikealle kohdalle itseohjautuvuuden janalla. “Tyrannia” ja jäykkä autoritäärinen hierarkia eli janan toinen ääripää ei riitä enää nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa tarjoamaan työkaluja sopeutumiseen.
Eli yksiselitteinen vastaus otsikon kysymykseen: KYLLÄ. Ehkä vielä tarkemmin, jokaisen yrityksen ja yhteisön olisi tärkeää liikkua itselle sopivaa tahtia janalla kohti syvempää itseohjautuvuutta – ja samalla parempaa sopeutumiskykyä ympäröiviin olosuhteisiin nähden.
Yhteisöohjautuvuuden tärkein hyöty on nopea kyky sopeutua ympäristön muutoksiin.
Tutustu tarkemmin ketterän kehittämisen periaatteisiin:
Kiinnostuitko yhteisöohjautuvuudesta?
Jätä yhteystietosi, niin olen yhteydessä sinuun arkipäivinä viimeistään 24 tunnin kuluessa.