Luottamus on yhteistyön liima.

Ilman luottamusta kaikenlainen yhteistoiminta on vaivalloista, hidasta ja konfliktiherkkää. Ilman luottamusta työskentelyssä näkyy helposti monia lieveilmiöitä. Ilman luottamusta…

  • … alkaa helposti politikointi ja taktikointi, jossa haetaan omaa tai oman tiimin etua

  • … ei uskalleta kertoa omia mielipiteitä avoimesti, varsinkaan esimiehille

  • … ei myönnetä virheitä ja piilotellaan omia heikkouksia

  • … ei ole jaettua vastuuta tehdyistä päätöksistä

  • … puhutaan selän takana ja siiloudutaan samanmielisten kanssa


Tiimin toiminta ja tulokset on aina sidoksissa luottamuksen määrään ja kykyyn tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä.

Kun työyhteisössä tai tiimissä on riittävästi luottamusta, vapaudutaan turhasta konfliktin pelosta ja uskalletaan tuoda omat näkemykset esiin ja käydä dialogia eri näkemyksistä. Tällöin pystytään myös tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä. Nopeasti muuttuvassa maailmassa ei ole mahdollista tehdä täydellisiä päätöksiä, mutta mitä enemmän on näkökulmia, sitä tarkemmin voidaan ennakoida tulevaa. Patrick Lencioni on kuvannut tiimin toimintahäiriöitä ja organisaation päätöksenteon mallia näin:

Käytännön asekeleet itseohjautuvuuteen -esitys 9.2.2021 (5).png
  1. Luottamus: Kuten sanottua, luottamus on kaiken tehokkaan tiimityön perusta.

  2. Konflikti: Kun tiimissä on riittävästi luottamusta, tiimi ei jumiudu turhaan konfliktin pelkoon. Luottamuksen ilmapiirissä jokainen uskaltaa sanoa näkemyksensä, myöntää olevansa väärässä, sanoa “en tiedä”, pyytää apua jne. Dialogin perusperiaatteita hyödyntäen jokainen mahdollinen näkökulma tulee yhteiseen pöytään, jonka avulla tiimi voi tehdä mahdollisimman hyvin perustellun ja informoidun päätöksen.

  3. Sitoutuminen: Kun jokainen tiimiläinen kokee tulleensa kuulluksi ja antaneensa parhaan panoksen keskustelussa – ja voi luottaa toisiin jäseniin sen suhteen, että kaikki ajattelevat tiimin yhteistä parasta – voi tiimiläinen myös sitoutua yhteiseen päätökseen. Siitäkin huolimatta, jos oma näkemys ei voittanut sellaisenaan, luottamuksen ilmapiirissä tiimiläinen voi luottavaisin mielin sitoutua tukemaan yhdessä muodostettua päätöstä.

  4. Jaettu vastuu: Kun jokainen tiimiläinen on sitoutunut päätökseen, myös vastuu päätöksen toimeenpanosta jakautuu tiimin kesken. Tällöin ollaan tilivelvollisia toinen toisilleen ja uskalletaan myös huomauttaa muiden jäsenten mahdollisista laiminlyönneistä. Tällöin ei synny tilannetta, jossa valitetaan pomolle tai että esimies on vastuussa päätöksen toimeenpanosta.

  5. Tulokset: Kun vastuu päätöksen toimeenpanosta on jokaisella tiimiläisellä, myös tiimin tuloksellisuus paranee. Koska vastuu päätöksestä on jaettu, kuka tahansa voi myös todeta puutteet päätöksen hyödyllisyyden suhteen ja esittää siihen parannuksia.


Luottamus on se maaperä, jota muokkaamalla jokainen tiimi voi parantaa toimintaansa.

Luottamukseen on mahdoton päästä käsiksi sellaisenaan. Luottamus syntyy aina vuorovaikutuksessa, joten siksi siihen voi myös vaikuttaa vain vuorovaikutuksen kehittämisen kautta. Tiimivalmennuksen yksi tärkein tavoite on muokata tätä maaperää ja synnyttää luottamuksen liimaa tiimin ja yhteisön jäsenten välille. Lue lisää tiimivalmennuksesta:


Kiinnostuitko luottamuksesta tai päätöksenteosta?

Jätä yhteystietosi, niin olen sinuun yhteydessä arkipäivänä viimeistään 24 tunnin sisällä.