Stressinhallinnan anatomia

Hiipiikö epämääräinen stressi arkeesi, etkä aina edes osaa paikantaa, mistä se johtuu? Voi olla, että taustalla on joko ristiriita fokuksesi ja prioriteettien tai prioriteettien ja arvojesi välillä. Tein testin, jolla voit selvittää oman stressinhallinnan tasoasi:

Mistä stressi johtuu?

Olin jo ala-asteella stressaaja, mikä näkyi kiltin pojan syndroomana. Tilanne ei ainakaan helpottanut yläasteelle ja lukioon mentäessä. Yliopistossa stressikuorma kasvoi, mutta olin jo oppinut hallitsemaan stressiä paremmin.

Yhden kategorisoinnin mukaan stressillä on kolme alkusyytä:

  1. Fokuksemme ja aikamme varastaa jokin sellainen, joka ei ole henkilökohtainen prioriteetti meille.

  2. Prioriteettimme nousevat jonkun muun, kuin meidän tarpeistamme. Prioriteettimme eivät ole linjassa arvojemme ja identiteetimme kanssa.

  3. Jokin ulkoinen stressitekijä, onnettomuus, ikävä tapahtuma tai mikä tahansa yllättävä tilanne, johon emme ole varautuneet.

Tähän kolmanteen kategoriaan tartun erillisessä blogipostauksessa. Tänään keskitytään kahteen ensimmäiseen kategoriaan.

Ylläoleva kuva auttaa hahmottamaan stressin anatomiaa ainakin yhdestä näkökulmasta tarkasteltuna. Ennen kuin selvitetään eri tasojen välillä olevia ristiitoja, avaan vähän tarkemmin, mitä tarkoitan fokuksella, prioriteeteilla tai arvoilla ja identiteetillä:

  • Fokus: mihin keskitämme huomiomme juuri tässä hetkessä ja lähiminuuttien- tai tuntien aikana.

  • Prioriteetit: mitkä asiat ovat meille tärkeitä arjessamme viikko- ja kuukausitasolla

  • Arvot ja identiteetti: mitkä uskomukset, asenteet ja oletukset kumpuavat sisältämme ja määrittävät sitä, keitä olemme, mikä on meille todella tärkeää ja mitä haluamme elämältämme.

Suuri osa stressistämme kumpuaa siitä, että nämä kolme eri tasoa eivät ole linjassa toinen toistensa kanssa.

Ristiriita prioriteettien ja arvojen välillä

Jos arjen prioriteettimme – eli meille tärkeät asiat – eivät kumpua sisältämme käsin siitä, keitä olemme ja mitä haluamme elämältämme, olemme kuin meren aaltojen heiteltävinä. Jos me emme määritä prioriteettejamme omista lähtökohdistamme käsin, joku muu tekee sen kyllä. Tämä ristiriita aiheuttaa syvää epämääräistä stressiä arjen keskellä.

On tärkeää kysyä: kenen ehdoilla elän elämääni, minun vain jonkun muun?

Ristiriita fokuksen ja prioriteettien välillä

Toisaalta jos fokuksemme ei ole linjassa prioriteettiemme kanssa, tekemisemme ei tunnu merkitykselliseltä. Aikuinen joutuu aina tekemään jonkin verran ei-niin-kivoja asioita, mutta jos arkemme on täynnä keskittymistä asioihin, joita emme pidä tärkeinä, turhaudumme ja koemme siitä kumpuavaa stressiä.

On tärkeää kysyä: pystynkö suurimman osan ajastani itse määrittämään mihin keskitän huomioni ja aikani, vai varastaako joku aikaani ja huomiotani?

Ratkaisukeskeinen yksilövalmennus

Yksilövalmennuksen yksi tavoite on lähteä kartoittamaan näitä eri tasoja ja sitä, kuinka hyvin ne ovat linjassa. Ratkaisukeskeisyys tuo tutkimusmatkaan ryhtiä ja auttaa löytämään langan päitä jo usein ensimmäisessä valmennustuokiossa. Se myös tekee valmennuksesta hyvin henkilökohtaista ja käytännöllistä.

Voit lukea lisää ajanhallinnasta ja priorisoinnista täällä: